Tuhoeläimiä

Kun seinän välissä rapisee, voi olla tosi kyseessä. Jos tuholaiset ovat jo tekemässä tuhojaan talosi rakenteissa, on aika ottaa kovat keinot käyttöön. Millaisia tuholaisia sitten on olemassa? Listasimme tälle sivulle joitakin tuhoeläimiä, jotka saattavat saada aikaan ikävää tuhoa.

Ensinnäkin tuhoeläimeksi tai tuholaiseksi kutsutaan sellaisia eläimiä, joista on haittaa ihmiselle. Se saattaa olla haitallinen esimerkiksi ihmisen kodille tai terveydelle tai siitä voi olla haittaa elintarvikkeille, kotieläimille, vaatteille tai kasveille. Puhtaus on tärkeä asia tuholaisten torjunnassa – erityisen tärkeää tämä on pesu- ja keittiötilojen osalta.

Elintarvikkeille tuhoa aiheuttavat tuholaiset voidaan jakaa neljään erilaiseen tyyppiin – näitä tuholaisia on olemassa niin elintarviketuholaisia, satunnaisia vierailijoita, haittaeläimiä kuin sisätilojen tuholaisiakin. Kasveissa esiintyy myös erilaisia tuholaiseläimiä, kuten lehtikirvoja. Esimerkiksi luteet, isorotta, muurahaiset, turkiskuoriaiset ja sokeritoukat ovat tuholaisia, joita löytyy Suomesta ja joista voi olla ihmiselle haittaa.

Isorotta

Isorotta on keski- tai pienikokoinen rotta, joka lisääntyy nopeasti ja on kaikkiruokainen. Isorotta voi saada kerralla jopa 15 poikasta ja sen raskausaika on huomattavan lyhyt – ainoastaan noin 24 päivän tienoilla. Nopea lisääntymistahti tekeekin isorotasta vaikeasti hävitettävän tuholaisen. Ulkona isorotta ei tavallisesti saa poikasia talvisin, mutta jos rotta pääsee sisätiloihin, saattaa se saada uusia poikasia vuoden ympäri.

Lajina isorotta on kovin sosiaalinen ja se elää tyypillisesti suurissa yhteisöissä, jotka ovat jakaantuneet klaaneihin sekä perheryhmiin. Ryhmät puolustavat omia reviireitään ja klaaneissa vallitsee tarkka arvojärjestys. Luonnossa klaani elää maan alla sijaitsevassa luolastossa, joka käsittää pesäkammioita, varastokammioita, yhdyskäytäviä sekä pakokäytäviä. Klaanin jäsenet auttavat toisiaan pitämään pesän siistinä.

Tuhoeläimenä isorotta on eräs vihatuimmista. Syy tähän liittyy siihen, että muiden tuhotaipumustensa lisäksi isorotta voi myös levittää sairauksia. Esimerkiksi salmonella on sairaus, joka leviää toisinaan isorotan välityksellä. Rotan hampaat ovat pelottavan vahvat – niiden avulla rotta voi mennä läpi vaikka betonista tai lyijystä! Isorotta saattaa tuhota rakennuksia ja aiheuttaa oikosulkuja. Se voi aiheuttaa myös sähkökatkoksen tai jopa tulipalon. Se voi tuhota viljaa joko popsimalla viljavarastot parempiin suihin tai ulostamalla viljojen päälle. Yhdysvalloissa on arvioitu, että isorotta aiheuttaa miljardin dollarin suuruiset tappiot vuosittain – kyse on suurista summista ja tehokkaasta tuholaisesta!

Lude

Lude on hyönteinen, joka kuuluu nivelkärsäisten lahkoon. Luteita on yli 50 000 erilaista lajia ja 73 heimoa. Suomessa luteita tiedetään olevan ainakin 500 erilaista lajia. Luteita on hyvin erinäköisiä ja -kokoisia, mutta kaikille ludelajeille on ominaista se, ettei niiden pää pysty liikkumaan suhteessa vartaloon. Luteella on verkkosilmät sekä pistesilmät. Lisäksi luteilla on imukärsä, jota lude käyttää syödessään. Monet luteet osaavat lentää ja suuren osan elinympäristöä on kuiva maa. Osa luteista on kuitenkin sopeutunut veden läheisyydessä elämiseen ja osa saattaa elää vedenpinnan allakin.
Lutikka on kenties tutuin ludelaji, koska se on nimenomaan lude, joka imee verta ihmisistä. Luteiden välityksellä voi ihmiseen levitä vaarallinen Chagasin tauti, joten luteet eivät ole ainoastaan inhottavia tuholaisia, vaan niistä voi olla jopa konkreettista vaaraa. Osa luteista puolustautuu käyttämällä pahanhajuista eritettä puolustuskeinonaan. Luteista on siis moneksi ja jos niitä on päässyt kotiisi, voit joutua taistelemaan ludevapaan kodin puolesta.

Seuraavalla sivulla esittelemme muutaman tuholaisen lisää. Muurahaiset, sokeritoukat ja turkiskuoriaiset voiva myös olla ikäviä kumppaneita, jotka voivat saada aikaan yllättäviä tuhoja. Kannattaakin lukea seuraavalta sivulta, mitä näiden tuholaisten kanssa on odotettavissa. Isorotan rinnalla pieni muurahainen saattaa tuntua mitättömältä vastustajalta, mutta mietipä tilannetta, jossa näitä pieniä muurahaisia kotiutuukin asuntoosi sadoittain. Silloin ollaankin jo vaikeassa tilanteessa!