Vinkkejä tuholaisten torjuntaan

Hyvät vinkit voivat olla kullanarvoisia, jos tuholaiset ovat vallanneet kotisi tai vapaa-ajan asuntosi. Tällä sivulla jaammekin vinkkejä, joiden avulla voit yrittää hävittää tuhoeläimet, jotka ovat vaarassa tuhota kotisi tai vapaa-ajan asuntosi. Osa jakamistamme vinkeistä on erittäin käytännönläheisiä ja helppoja toteuttaa, mutta tästä huolimatta tehokkaita. Älä anna ikävien tuholaisten temmeltää kodissasi ja pahimmillaan tuhota sitä, vaan nappaa vinkit talteen ja laita tuholaiset kuriin!

Joissakin tilanteissa on viisainta kääntyä suoraan alan asiantuntijan puoleen, koska toisinaan erityisesti tuholaishyönteisten hävittäminen kotikonstein voi olla erittäin haasteellista ja toisaalta nämä pienet tuholaiset voivat saada aikaan yllättävän laaja-alaiset vahingot yllättävän lyhyessä ajassa. Ei koskaan pidä aliarvioida tuholaisten voimaa, minkä vuoksi tuholaisten torjuntaan tuleekin kiinnittää riittävän paljon huomiota. Puhtaus ja se, että asunnosta ei löydy reikiä, halkeamia tai rakoja, joista tuholaiset pääsisivät helposti sisään, ovat avainasioita pyrittäessä ennaltaehkäisemään ja torjumaan tuholaisongelmaa. Erityisesti iäkkäissä omakotitaloissa voidaan olla pulassa hiirten vuoksi, jotka mielellään lämmittelisivät ja etsisivät niistä ruokaa. Erityisen hankala tilanne saattaa olla talvisin, jolloin kylmä ilma ajaa hiiret tilaisuuden tullen sisätiloihin. Lue tuholaistorjuntaan liittyvät vinkkimme seuraavasta kappaleesta, johon ne on koottu luettelomaisesti.

Vinkkejä

– On erityisen tärkeää huolehtia pesutilojen sekä keittiön puhtaudesta sekä säilyttää ruuat kannellisissa astioissa.
– Viemärit, lattiakaivot sekä vesilukot tulee puhdistaa säännöllisesti.
– Talosta löytyvät raot, reiät sekä halkeamat kannattaa korjata heti niiden löytymisen jälkeen.
– Huolehdi siitä, että käyttämäsi roska-astiat ovat ehjiä sekä puhtaita.
– Huolehdi roska-astioiden tarpeeksi usein tapahtuvasta tyhjentämisestä niin sisä- kuin ulkoroska-astioidenkin osalta.
– Muista, että ruoka houkuttelee paikalle jyrsijöitä sekä muita tuholaisia.
– Jos kodistasi löytyy tuholaisia, kannattaa aloittaa niiden häätäminen perusteellisella siivoamisella. Poista aivan ensimmäiseksi kaikki löytämäsi ruuantähteet.
– Kokeile kylmyyden tai lämmön käyttöä tuholaisten torjunnassa. Jos olet esimerkiksi tulossa ulkomailta, on vaarana, että tuot laukkusi mukana erilaisia tuholaisia mukanasi kotiin. Kokeile siis viedä matkalaukkusi sisältöineen joko pakkaseen, vähintään 18 pakkasasteeseen, tai saunaan, noin 60 asteeseen. ”Saunahoitoa” laukku tarvitsee parisen tuntia ja ”pakkashoitoa” noin viikon.
– Jotta osaisit valita oikeanlaisen hyönteismyrkyn, kannattaa tutustua kyseisen tuhoeläimen elintapoihin.
– Jos tuntuu siltä, ettet saa tuholaisia hävitettyä kotikonstein, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
– Tuhoeläimet voi havaita esimerkiksi rakenteisiin ilmestyvien reikien avulla. Myös erilaiset rapisevat äänet, jotka tuntuvat epämääräisiltä ja jotka kuuluvat rakenteiden sisäpuolelta, voivat olla merkki tuholaisista.
– Ammattilainen on paras taho selvittämään tuholaisten aikaan saamien vahinkojen laajuuden sekä tuhoeläinten poistamiseen vaadittavat keinot.
– Erilaiset myrkyt ja pyydykset voivat auttaa hävittämään jyrsijöitä. Yleisesti voidaan sanoa, että jyrsijöitä on helpompi torjua kuin hyönteisiä.
– Kannattaa muistaa, että rakenteiden ja sähköjohtojen lisäksi myös talon eristeet ovat vaarassa. Tämä saattaa heikentää talon lämmönpitävyyttä sekä aiheuttaa kosteusvaurioita.
– Kannattaa muistaa myös, että jos talosta löytyy hiiriä, ne ulostavat ympäri taloa. Hiiren ulostetta saattaa siis päätyä myös elintarvikkeisiin, mikä aiheuttaa talon asukkaiden terveydelle suuren riskin.
– On hyvä muistaa, että rotta kykenee liikkumaan kodin viemäristössä ja voi siten pujahtaa esiin monestakin eri paikasta.
– Hiiret viihtyvät erityisen hyvin sisätiloissa talvisin, mikä on erityisen haasteellista Suomessa pitkän talven johdosta. Sisätiloista hiiret etsivät ruokaa sekä lämpöä. Erityisessä vaarassa ovat vanhat omakotitalot, joista voi löytyä hiiriä esimerkiksi kellareista tai ullakoilta.
– Kannattaa muistaa, että jos hiiret pyrkii hävittämään myrkyttämällä, saattavat ne kuolla talon rakenteisiin ja alkaa haista siellä.