Lisää tuhoeläimiä

Jo edellisellä sivullamme todettiinkin, että kun seinän välissä rapisee, voi olla tosi kyseessä. Tuolloin kodissasi saattaa olla ei-toivottuja tuholaisia ja jos nämä kutsumattomat tuholaiset ovat jo tekemässä tuhojaan talosi rakenteissa, on aika ottaa kovat keinot käyttöön. Millaisia tuholaisia sitten on olemassa ja millaisia tuholaisia elää Suomessa? Listasimme tälle ja edelliselle sivulle joitakin tuhoeläimiä, jotka saattavat saada aikaan ikävää tuhoa. Edellisellä sivulla kerroimmekin jo isorotasta ja luteista ja tällä sivulla on tarkoitus tutustua muurahaisiin, sokeritoukkiin sekä turkiskuoriaisiin.

Mutta kerrataanpa vielä, mitä termillä ”tuhoeläin” oikein tarkoitetaan. Tuhoeläimeksi tai tuholaiseksi kutsutaan siis sellaisia eläimiä, joista on haittaa ihmiselle. Tuhoeläin saattaa olla haitallinen esimerkiksi ihmisen kodille tai terveydelle tai siitä voi olla haittaa elintarvikkeille, kotieläimille, vaatteille tai kasveille. Puhtaus on tärkeässä asemassa tuholaisten torjunnassa – erityisen tärkeää tämä on pesu- ja keittiötilojen osalta. Elintarvikkeille tuhoja aiheuttavat tuholaiset voidaan jakaa neljään erilaiseen tyyppiin – näitä tuholaisia on olemassa niin elintarviketuholaisia, satunnaisia vierailijoita, haittaeläimiä kuin sisätilojen tuholaisiakin. Kasveissa esiintyy myös erilaisia haitallisia tuholaiseläimiä, kuten lehtikirvoja.

Muurahainen

Muurahaisiin kuuluu runsaasti erilaisia lajeja – itseasiassa lajeja on enemmän kuin 12 000! Suomessa erilaisia muurahaislajeja arvioidaan elävän noin 60. Muurahaisia on ollut olemassa yli sata miljoonaa vuotta sitten, mikä kertoo omaa tarinaansa niiden sopeutumisesta erilaisiin olosuhteisiin. Muurahaisten yhteiskunta on kovin mielenkiintoinen ja siinä tuntuu vallitsevan erityinen kastijärjestelmä. Muurahaisten yhteiskunnassa elää kuningatar, työläisiä ja kuhnureita. Muurahaisten on todettu pitävän myös orjia.

Mielenkiintoisesta yhteiskuntaelämästään huolimatta muurahainen on ihmisen näkökulmasta katsottuna kuitenkin myös tuhoeläin. Se voi tuhota puutarhoja sekä levittää sairauksia sairaaloissa. Se voi pilata elintarvikkeita sekä tuhota puutalojen perustuksia. Ulkomailla elää muurahaislajeja, jotka voivat tuhota viljasadon. Toisaalta ihmiset käyttävät muurahaisia myös ravintona.

Sokeritoukka

Sokeritoukka on melko harmiton ja melko yleinen näky kylpyhuoneessa. Se kuuluu hyönteislahkoon, jonka arvioidaan eläneen maapallolla yli 300 miljoonan vuoden ajan. Väriltään nämä toukat ovat hopeisia ja kooltaan noin senttimetrin pituisia.

Sokeritoukka saattaa syödä sokeria, tärkkelystä, proteiineja sekä selluloosaa eli se voi tuhota tiettyjä elintarvikkeita tai materiaaleja. Siitä voi olla haittaa esimerkiksi erilaisissa arkistoissa tai museoissa, joissa säilytetään esimerkiksi kirjoja pitkäaikaisesti. Kirjat, paperit sekä erilaiset tekstiilit ovat vaarassa sellaisissa pitkäaikaissäilytystiloissa, joissa on sokeritoukkia. Kotien kylpyhuoneissa sokeritoukat aiheuttavat esteettistä haittaa – kylpyhuoneen lattioilla vilistävät sokeritoukat eivät välttämättä ole kovin mieltä ylentävä näky. Toisaalta sokeritoukkien kuorten jäänteet saattavat olla jopa allergianaiheuttajia, jos niitä esiintyy runsaasti. Ja toisaalta ne voivat myös edesauttaa ihrakuoriaisten lisääntymisessä. Sairaalaolosuhteissa sokeritoukat voivat levittää sairauksia. Silkki saattaa tuhoutua sokeritoukkien käsittelyssä, samoin esimerkiksi postimerkkikokoelmat.

Turkiskuoriainen

Aikuisesta turkiskuoriaisesta ei ole ihmiselle vaaraa, mutta sen toukasta on harmia esimerkiksi villavaatteille, turkiksille sekä puuvillavaatteille. Myös matot voivat joutua toukkien suihin. Erityisesti likaiset ja tahraiset tekstiilit ovat toukkien mieleen ja jos siis unohdat vaikkapa likaisen villapuseron liian pitkäksi aikaa vaatekaappiin, saattavat turkiskuoriaisten toukat saada ikävää jälkeä aikaan.

Miten turkiskuoriaisten toukkien aiheuttamia tuhoja sitten voisi torjua? Ensinnäkin kannattaa huolehtia vaatekaapin ja sen laatikoiden puhtaudesta. Vaatekaappi kannattaa ajoittain tyhjentää ja imuroida. Matot kannattaa viedä ulos tai imuroida huolellisesti molemmilta puolita. Pölypussi kannattaa viedä pihalla sijaitsevaan roskikseen. Vaatteet sekä tekstiilit kannattaa puhdistaa ja tuulettaa. Pakkanen on tehokas keino tappaa tekstiilikuoriaisia. Saatavilla on myös erilaisia aerosoleja, jotka on tarkoitettu tähän tarkoitukseen. Käyttöohjeet tulee lukea huolellisesti ja aineiden käytössä tulee noudattaa varovaisuutta.